miércoles, 3 de diciembre de 2014

ELS PONIS

Un poni és un  petit cavall d'uns 140 cm d'altura màxima fins a la creu. És molt rústic i resistent, amb formes més o menys massives, perfil recte i orelles triangulars en lloc de dirigides cap a dins con en els cavalls de major alçada; les races més pures i primitives conserven caràcters dels equins primitius, com ratlles al llarg del llom, o fins i tot a les potes, musell farinós, crins espeses i mig elevades i molt de caràcter, el que compensa la seva falta d'alçada amb altres races de cavalls.

Els ponis sementals són capaços de criar als 2 anys. Tanmateix, en captiveri s'espera que tinguin entre de 3 a 4 anys abans de permetre'ls reproduir-se. A molts mascles no els descendeixen els testicles a l'escrot fins als 3 anys.
En la majoria dels casos és l'euga i no el semental la que determina la mida de les cries. El període normal de gestació és de 320 dies i el part es summament ràpid, uns 10 minuts a partir de les primeres contraccions. El poltre comença a amamantar-se ràpidament, només dues hores després d'haver nascut. En estat domèstic, des del seu naixement són animals summament delicats pel que requereixen atencions especials i una bona inversió de temps i diners. Els ponis que viuen en semillibertat, como els asturcos o ponis d'islandia, són perfectament capaços de valer-se sense ajuda de l'home.

No hay comentarios:

Publicar un comentario